„My jsme zdraví - musím to zaklepat...“

29. 10. 2011 22:54
Rubrika: Homilie

Vietnamský mučedník Pavel Le-Bao-Thin, který zemřel v roce 1857, v jednom svém dopise píše: „Já, Pavel, vězeň pro Kristovo jméno, bych vás rád zpravil o souženích, která na mě každý den doléhají… […] Tento žalář zde je skutečným obrazem nepomíjejícího pekla: ke krutému mučení všeho druhu jako okovy, železné řetězy i provazy se přidávají nenávist, pomsta, pomluvy, oplzlé řeči, falešná obvinění, zloba, křivé přísahy, proklínání a nakonec strach a smutek. […] Jak mám, Pane, snést tuto hroznou podívanou, když vidím, jak se dennodenně císařové, mandaríni a jejich dvořané rouhají tvému svatému jménu, tobě, který trůníš na cherubech a serafínech? Pohleď, po tvém kříži šlapou pohané! Kde je tvá sláva?“[1]

Ano, jak často jsme i my svědky hříchů proti úctě k Bohu! Někdy jsme ale přímými aktéry takových věcí! Tak třeba…

„Otče, my jsme jakš takš zdraví - musím to zaklepat,“ říkají někteří lidé, když přijdou na faru. A hned hledají nějaký dřevěný předmět, do kterého pak klepou. Nejčastěji to odnese chudák stůl ve farní kanceláři. Už mě napadlo, že bych jim mohl nabídnout, ať si zaklepou na mě - já jsem totiž také kus dřeva - tedy: souček, pravda - sice s velkým počátečním písmenem - ale alespoň některým (zvláště těm méně ortodoxním pověrčivým lidem) by to jistě stačilo:o) Zaklepávat něco na dřevo - to je pověra! Kdyby tito lidé nezaklepali - stalo by se něco? Nic!

Ale jak tedy jednat správě? Máme říct: „Otče, my jsme jakš takš zdraví - Bohu díky!“ Tato věta má smysl (na rozdíl od té s tím, že to „musím zaklepat“) a navíc je také kratší:o)

Katechismus říká, že pověra je úchylka. Doslova se zde píše: „Pověra je úchylka náboženského cítění a úkonů, které člověku ukládá.“[2]

Anebo… znáte to: Někteří lidé si v kostele nechtějí podávat ruku do kříže. Proč? Z pověrčivosti! Anebo - když si připíjejí - nechtějí ťukat se sklenkou vína do kříže. Když takto někdo ucukává, já se musím vždycky usmát a říkávám: „My křesťané nejsme pověrčiví - my si můžeme přiťuknout i do kříže.“ A přiťuknu i do kříže. Ještě se mi nikdy nestalo, že bych do roka umřel. Alespoň si na to nepamatuji:o)

Takže až si dnes budete podávat ruku při pozdravení pokoje - po modlitbě „Otče náš“, podávejte si ji klidně i do kříže! A až si budete přiťukávat s vínem, také tak! Křesťan nemá věřit na pověry! My věříme v Boha a v to, že nás Bůh ochraňuje - ne, že nás ochraňují nějaké pověrečná gesta, apod.

Ministranti, víte, jaký je rozdíl mezi astronomií a astrologií? Astronomové zkoumají vesmír, vysílají do vesmíru družice a někteří astronomové létají raketami do vesmíru. Astrologové jsou podvodníci - ti vymýšlejí horoskopy a jiné hlouposti, kterým ale naneštěstí celá řada lidí věří! Víte, jsou křesťané, kteří kdyby četli místo horoskopů Bibli, tak by ji už měli několikrát přečtenou!

K tomu myšlenka astronoma Dr. Jiřího Grygara z jeho přednášky „Proč astrologie nefunguje“. Z vědeckých námitek proti astrologii zmiňuje Jiří Grygar například paradox dvojčat. Přestože se dvojčata narodí v okamžiku téměř shodného postavení hvězd, jejich osudy bývají naprosto odlišné.[3]

Toto chci říci na rovinu: Nečtěte horoskopy! Je to ztráta času a můžete si tím uškodit i jinak!

Někteří z Vás máte na řetízcích symboly horoskopu: lva, váhy, štíra, apod. Někteří tam máte zároveň symboly horoskopu, a zároveň kříž s Kristem anebo medailku Panny Marie. Může se to Bohu líbit, že Ho dáváte na stejné místo, jako nějakým pohanským symbolům? Kříž a medailku Panny Marie noste - to je dobře - ale symboly horoskopu dejte, prosím, pryč!

Jsou tu mezi námi i děti - školáci. Kluci a děvčata, až budete někde třeba na školním výletě, anebo jinde a někoho ze spolužáků nebo z kamarádů napadne vyvolávat duchy, anebo někoho jiného, jděte někam pryč! Je to moc zlá věc! Znám případ, že se z toho jedno děvče zbláznilo. Dnes už je to dospělá žena, a není schopná se o sebe postarat. Je závislá na pomoci druhých.

Prosím, nechoďte k astrologům, nenechávejte si hádat z ruky, nezajímejte se o výklad předtuch a věšteb! Neuchylujte se o radu k jevům jasnovidectví, neptejte se žádných věštců. Nezaplétejte se do magie a čarodějnictví, nenoste talismany. To vše je v příkrém rozporu se ctí, úctou a bázní, jakou dlužíme pouze Bohu.[4]

Sláva Otci i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní i vždycky a na věky věků!



[1] BENEDIKT XVI. Spe salvi. Paulínky : Praha 2008, 37.

[2] KKC 2111.

[3] Srov. CEKOTA, Vojtěch. Proč astrologie nefunguje. Článek, in: ACO 2008/05, příloha Oldin 6/2008.

[4] Srov. KKC 2116.

Zobrazeno 3122×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio