Vánoce v létě!

31. 12. 2011 10:56
Rubrika: Homilie

Církev v tyto dny stále slaví Vánoce.

Je to paradox… Mnoho lidí – a především obchodníků – začíná s oslavou Vánoc často ještě před začátkem adventu, tedy před započetím času, který má být přípravou na Vánoce! (Advent před letošními Vánocemi začal běžet v sobotu 26. listopadu večer.) Jeden nejmenovaný nákupní řetězec ve Velké Británii zahájil vánoční prodeje dokonce už v červenci, tedy víc jak půl roku před Vánocemi!

Na druhou stranu… Řada lidí mi v těchto dnech řekla: „Otče, jak jste se měl o Vánocích?“ A já říkám: „Vánoce stále jsou!“ Podle církve, které vděčíme za Vánoce (!), začínají tyto svátky 24. 12. večer a končí až na svátek Křtu Ježíše Krista. Současné Vánoce (2011) tedy skončí až 8. 1. 2012. Vánoce tedy stále trvají!

Z toho všeho mimochodem také plyne to, že v adventu bychom neměli zpívat a pouštět si koledy. Koledy jsou písně určené pro Vánoce – tedy pro slavnosti narození Krista. K adventu patří adventní věnec a adventní písně. Stromeček a koledy patří až k Vánocům!

Když děti naší farnosti malovaly vánoční pohledy pro misie, povzbuzoval jsem je, ať raději malují jesličky, betlém, tři krále, apod.… tedy raději, než vánoční stromky, svíčky, vánoční ozdoby, sněhuláky, apod. Vánoce jsou svátky Krista. Připomínejme tedy věci, které se pojí s Ním.

Řada lidí slaví Vánoce, ale bez Krista. „Vánoce ano, ale Kristovo narození a to, co z toho plyne, to ne!“ Jeden člověk si posteskl: Mnoho lidí chce pivo, ale bez alkoholu, kávu, ale bez kofeinu. Řada lidí si chce užívat sexu, ale bez toho, aby měli děti. Lidé chtějí být na Vánoce na půlnoční mši svaté, ale nechtějí ji o půlnoci (to je pro mnohé pozdě).

O čem to všechno svědčí? Nechceme přijímat věci takové, jaké ve skutečnosti jsou.

Hledejme Boží vůli, tažme se Krista: jaká jsou Jeho přáni a jistě budeme nejen o Vánocích, ale i v životě šťastnější!

Zobrazeno 1535×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio