Vůbec nemám naspěch; jsem naprostým pánem svého času.

1. 1. 2015 7:02
Rubrika: Homilie

Jestliže jsme 25. prosince oslavovali Kristovy narozeniny, tak si dnes - v závěru vánočního osmidenní - připomínáme Ženu, která Ježíše přivedla na svět.

Kristus vyšel od Otce a přioděl se šatem našeho lidství.[1] To se stalo díky Panně Marii.

Svatý Petr Kanisius píše: Kristus je květ z květiny panensky zrozený.[2]Onou květinou je Maria.

Dále svatý Petr Kanisius píše, že Maria obdržela Syna bez muže, nad čímž žasla celá příroda.[3]

Svatý papež Jan Pavel II. je autorem skvostné modlitby k Panně Marii: Statečná Panno, daruj nám duševní sílu a důvěru v Boha, abychom dokázali překonat všechny překážky, které se staví proti splnění našeho povolání. Nauč nás zacházet s realitami světa s živým smyslem pro odpovědnost a v radostné naději na příchod Božího království, nového nebe a nové země. Ty, která jsi s apoštoly setrvávala na modlitbách ve večeřadle v očekávání příchodu Ducha o letnicích, vypros, aby se znovu vylil na všechny laiky, muže i ženy, aby plně odpovídali svému povolání a poslání jako ratolesti pravého vinného kmene, určené k tomu, aby přinášeli bohaté plody pro život světa.[4]

Svatý apoštol Petr, patron našeho farního kostela, napsal ve svém Druhém listě: Kristova božská moc nám darovala všechno, co potřebujeme k dosažení spásy…[5] Jinými slovy: Ježíš každému člověku koupil vstupenku do nebe. Někteří lidé tu vstupenku roztrhají, jiní se díky ní stanou šťastnými obyvateli nebe.

Dnes, 1. ledna, si mimo jiné připomínáme Den obnovy samostatného českého státu. Alfonso Pereira v jedné své modlitbě inspirativně prosí za svůj národ… Prosím tě, Spasiteli, proměň mě. Já často hledám vlastní výhody, starám se jen o sebe, jsem v nebezpečí, že se rozplynu ve všednostech. Udělej ze mne člověka, který má soucit a pomáhá druhým. Dej, ať chápu nouzi a starosti druhých, abych tak snadno neodsuzoval. Proměň mě i můj národ. Dej, ať všichni hledáme cestu k tobě a nevyhýbáme se žádné oběti, ke které nás povoláš.

Ježíši, prosím tě o slitování pro všechny, kteří za nás zemřeli. Prosím tě o pomoc pro všechny lidi. […] Děkuji ti, že jsi přišel. Děkuji ti, slitovný Bože, za lidi, kteří mi prokázali dobro, kteří na mě nezapomínají. Děkuji ti i za ty, kteří mě očišťují a vybrušují svou nenávistí.[6]

Děkovat Bohu za ty, kteří nás nenávidí - to je zajímavá myšlenka, co říkáte? V té souvislosti se mi vybavil jeden dopis, který sv. Edmund Kampián adresoval lordům tajné rady anglické královny. Pokusím se ocitovat pouze pár vět z konce onoho psaní… Jestliže tyto mé nabídky budou zamítnuty a mé úsilí nebude mít žádný výsledek, a já, když jsem ujel tisíce mil, abych vám prokázal dobro, budu odměněn krutostí, nemám už nic, co bych řekl, kromě toho, že poroučím tuto vaši a mou záležitost Všemohoucímu Bohu; on zkoumá lidská srdce. Ať nám udělí svou milost a uvede nás ve vzájemnou shodu přede dnem odplaty, abychom mohli být přáteli aspoň v nebi, kde budou všechny křivdy zapomenuty.[7]

Včera skončil starý rok a v noci jsme slavili příchod toho nového. Všechno má svůj začátek a konec. Tedy: všechno kromě Toho, který je věčný - a tím je Bůh. Žijeme v čase. Kníže Myškin v Dostojevského románu Idiot hezky říká: Vůbec nemám naspěch; jsem naprostým pánem svého času.[8]

Do času, který je, dá-li Pán, před námi, jmenovitě do dnů roku 2015 Vám ze srdce přeji radost a pokoj. K tomu: Ať vytrváte ve svých novoročních předsevzetích! Pokud se vše nepodaří napoprvé: Ať máte chuť a sílu začít znovu! Svatý Jan Bosko řekl: Veselost, modlitba a svaté přijímání jsou naší oporou.[9] Pamatujme na to!

 

[1] Denní modlitba církve I. Doba adventní a vánoční. Česká liturgická komise : Praha 1987, s. 224.

[2] SV. PETR KANISIUS. Maria, nedostižná Panna a svatá Bohorodička. Matice cyrilometodějská s. r. o. : Olomouc 1998, s. 101.

[3] Tentýž, s. 96.

[4] SV. JAN PAVEL II. Christifideles laici 64. In: BLAUMEISER, Hubertus & GANDOLFO, Tonio. Jako si Otec zamiloval mne… 365 myšlenek k roku kněží. Nové Město : Praha 2010, s. 207.

[5] 2 Petr 1,3.

[6] PEREIRA, Alfonso. In: GRAUBNER, Jan (ed.). Hovory s Ježíšem. Modlitby před a po svatém přijímání. Jiří Brauner - Kartuziánské nakladatelství, r. 2013, s. 37-38.

[7] SV. EDMUND KAMPIÁN (Dopis psaný anglicky kol. 19. VII. 1580 vydal J. H. Pollen, S. J.: Campionʼs Ten Reasons, London, Roehampton 1914, str. 10-11). In: Denní modlitba církve I. Doba adventní a vánoční. Česká liturgická komise : Praha 1987, s. 796.

[8] DOSTOJEVSKIJ, Fjodor Michajlovič. Idiot. Lidové nakladatelství : Praha 1974, s. 24.

[9] SV. DON BOSCO. In: Salesiánský magazín 2013/6 - kalendář 2014 (myšlenka na měsíc prosinec 2014). Salesiánská provincie Praha.

Zobrazeno 1800×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio