Afrika zachrání rodinu!

27. 12. 2015 6:08
Rubrika: Homilie

Mám rád obraz malíře jménem Bartolomé Esteban Murillo. Dílo nese název Svatá Rodina s ptáčkem.[1]Je to velmi pozoruhodné dílo! Malý Ježíšek si tam hraje s ptáčkem a s pejskem. Maria i Josef jsou tam vymalováni jako lidé velmi krásní a moudří. Z obrazu přímo dýchá pokoj a klid.

Dnes slavíme svátek Svaté Rodiny. Je to krásný svátek. Zvláště v tento den jsme vybídnuti, abychom se nechali inspirovat Svatou Rodinou – tedy Kristem, Pannou Marií a svatým Josefem.

Dá-li Pán, tak papež František oslaví příští rok v prosinci 80. narozeniny. V poslední době se hodně věnoval tématu rodiny. Věnoval mu řadu svých promluv. Uvedu názvy aspoň některých:

„Rodina dnes potřebuje ochranu“[2], „Navrátit vážnost manželství a rodině“[3], „Výchova v rodině – páteř lidskosti“[4], „Radost žít v rodině“[5], „Modlitba rodiny“[6], „Rodina má zdomácnit svět“[7], „Rodina má prorocký rozměr“[8], „Děti jsou radostí rodiny i společnosti“[9].

Při jedné generální audienci pronesl papež František katechezi s názvem „Když otcové nejsou dětem nablízku“[10]. Dovolte, abych ocitoval alespoň něco z papežovy řeči:

Ještě jako biskup Buenos Aires jsem si všiml, že dnešní děti se někdy cítí jako sirotci, a často jsem se tatínků ptal, zda si hrají se svými dětmi, zda mají odvahu a lásku ztrácet čas s dětmi. Odpověď byla ve většině případů ošklivá: „Já přece nemohu, mám tolik práce…“ Takovému vyrůstajícímu dítěti otec chyběl, nehrál si s ním, neztrácel s ním čas.

Chtěl bych během této společné reflexe o rodině říci všem křesťanským komunitám, že musíme být pozornější. Absence otcovské postavy v životě maličkých a dětí způsobuje mezery a rány, které mohou být i závažné. Deviace dětí a dospívajících lze skutečně v mnoha případech vysvětlit tímto nedostatkem, touto nouzí o příklady a spolehlivé průvodce jejich každodenním životem, nedostatkem blízkosti, nedostatkem otcovské lásky. Dojem mnoha mladých, že jsou sirotky, je hlubší, než si myslíme.

Tolik papež František.

Asi víte, že v tomto roce proběhla v Římě synoda o rodině. Zúčastnili se jí zástupci z celého světa. Debatovalo se – jak jinak – o rodině.

Zajímavé bylo vystoupení kardinála Roberta Saraha na synodě o rodině. Pan kardinál Robert Sarah, rodák z Guineye, nyní působí jako prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátosti.

Kardinál Sarah prohlásil, že jsme se ocitli mezi generovou ideologií a Islámským státem. Doslova pan kardinál řekl: Z těchto dvou radikalizací vznikají dvě hlavní hrozby pro rodinu: její subjektivistický rozpad na sekularizovaném Západě prostřednictvím rychlého a snadného rozvodu, potratu, homosexuálních svazků, eutanazie atd.[…] Na druhé straně pseudo-rodina ideologizovaného islámu, který legitimizuje polygamii, podřízenost žen, sexuální otroctví, manželství dětí, atd. […] Některé náznaky nám umožňují vytušit stejný démonický původ těchto dvou hnutí.[11]

Tyto dva extrémy podle kardinála Saraha vyžadují všeobecnou a totalitní nadvládu, jsou silně netolerantní, ničí rodinu, společnost a Církev a jsou otevřeně nenávistné vůči křesťanství. […] To, čím byl ve 20. století nacismus, fašismus a komunismus, tím jsou dnes západní homosexuální a potratové ideologie a islámský fanatismus. […] Musíme neohroženě hlásat pravdu, Boží plán, kterým je monogamie v manželské lásce otevřené životu.[12]

Při jiné příležitosti kardinál Sarah řekl: Bude to Afrika, a tudíž Církev, kdo zachrání rodinu.[13]

V létě tohoto roku vyšel v jednom časopise zajímavý článek s názvem Osm hrozeb pro manželství a co s nimi můžeme dělat.[14]

Autoři, členové organizace Human Life International, říkají, že instituce manželství je nyní terčem nejzuřivějšího útoku v lidských dějinách. Mezi osmi hrozbami manželství figuruje mimo jiné materialismus, manželství osob různého vyznání a beznaděj ohledně budoucnosti. Autoři píší: Mnoho lidí se bojí mít děti, protože budoucnost jim připadá velice nejistá. U kořene tohoto strachu je nedostatek důvěry v Boží prozřetelnost.[15]

Rád bych uzavřel slovy papeže Františka. Ten letos v závěru své cesty na Kubu a do Spojených států amerických řekl: Každý den ve všech koutech planety se Církev raduje spolu s Pánem za dar početného zástupu rodin, které i v nejtěžších zkouškách ctí sliby a střeží víru… [16]

 

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Bartolom%C3%A9_Esteban_Murillo [27. 12. 2015].

[2] Res Claritatis MONITOR. Publicistický čtrnáctideník, vydává Res Claritatis, Praha. 1. 2. 2015, s. 4-5.

[3] Tamtéž, 10. 5. 2015, s. 4-6.

[4] Tamtéž, 7. 6. 2015, s. 4-5.

[5] Tamtéž, 19. 7. 2015, s. 4-5.

[6] Tamtéž, 13. 9. 2015, s. 4-5.

[7] Tamtéž, 27. 9. 2015, s. 4-5.

[8] Tamtéž, 11. 10. 2015, s. 4-5.

[9] Tamtéž, 1. 3. 2015, s. 5-6.

[10] Tamtéž, 15. 2. 2015, s. 4-5.

[11] Tentýž. In: Res Claritatis MONITOR. Publicistický čtrnáctideník, vydává Res Claritatis, Praha. 8. 11. 2015, s. 13.

[12] Tentýž. In: Res Claritatis MONITOR. Publicistický čtrnáctideník, vydává Res Claritatis, Praha. 8. 11. 2015, s. 13-14.

[13] Tamtéž, 11. 10. 2015, s. 2.

[14] BARREIRO Ignacio & WEST Peter. Osm hrozeb pro manželství a co s nimi můžeme dělat. In: Res Claritatis MONITOR. Publicistický čtrnáctideník, vydává Res Claritatis, Praha. 16. 8. 2015, prázdninová příloha, s. I-IV.

[15] Titíž. In: Res Claritatis MONITOR. Publicistický čtrnáctideník, vydává Res Claritatis, Praha. 16. 8. 2015, prázdninová příloha, s. II.

[16] Res Claritatis MONITOR. Publicistický čtrnáctideník, vydává Res Claritatis, Praha. 11. 10. 2015, s. 2.

Zobrazeno 1884×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio