Statistika: Kněží olomoucké arcidiecéze 2017

11. 5. 2017 0:01
Rubrika: Homilie

Naše arcidiecéze, která pokrývá zhruba jednu třetinu Moravy, se skládá z 418 farností. Z těchto 418 farností má pouze 201 farnost svého kněze. Více jak polovina farností je bez kněze (217 farností).

V naší olomoucké arcidiecézi žije a pracuje celkem 352 kněží[1]. 70 kněží z tohoto počtu jsou cizinci. Nejvíce v naší arcidiecézi pracují kněží z Polska (47 kněží), kněží ze Slovenska (20 kněží), dále 1 kněz z Rumunska, 1 kněz z Uzbekistánu a 1 kněz z Vietnamu.

Jinými slovy: naše arcidiecéze nemá dostatek vlastních kněží, a proto sem přichází kněží z jiných zemí. Bylo by skvělé, kdybychom měli dostatek vlastních kněží a ještě mohli posílat kněze na misie – např. do litoměřické diecéze, anebo i do cizích států.

Budou někdy v ČR působit kněží z Afriky?

A teď údaj se zdviženým ukazováčkem: průměrný věk kněží v naší olomoucké arcidiecézi je 53 let. Na okraj poznámka: Muži v ČR se dožívají průměrně 76 let (údaj z r. 2015).

Nejstarší kněz arcidiecéze má 94 let. Devadesátníků je mezi kněžími této arcidiecéze celkem 6.

Osmdesátníků je 22. Sedmdesátníků je 29. Šedesátníků je 50. Padesátníků je 106. Čtyřicátníků je 99. Třicátníků je 40. Dvacátník je 1. Tento nejmladší kněz arcidiecéze oslaví, dá-li Pán, zanedlouho 28 let.

V kněžském semináři se na kněžství pro naši arcidiecézi připravuje 19 bohoslovců. To znamená, že: dá-li Pán a všichni tito bohoslovci vydrží a budou vysvěceni, budeme mít do pěti let 19 nových kněží.

Dlouhodobá statistika ukazuje, že z těch, kteří nastoupí do kněžského semináře, je nakonec vysvěceno pouze 40%.

Jedna věc je, že prosíme Boha o nové kněze. Ale kolik se rodí dětí?

Nedávno jsem se v rámci přípravy na křest modlil s jedněmi rodiči modlitbu za jejich děti. V té modlitbě bylo také toto:

Každý den chceme sami hledat to, co je správné a čestné, co se tobě líbí, a k tomu chceme přivést i naše děti. Dej jim dobré přátele, aby si uchovali víru a jednou sami vybudovali šťastnou rodinu. Kdyby sis však některé z nich chtěl povolat do své služby v kněžství nebo řeholi, byla by to pro nás čest.[2]

Modlíte se, aby si Bůh povolal za kněze Vaše děti a vnuky?

Další otázka je – nakolik se modlíme za nové kněze. Kolik z nás bylo např. letos na děkanátní pouti za obnovu rodin a za nová kněžská povolání na Velehradě?

Neposlední otázka je: Proč by se měli chtít stát dnešní mladí muži kněžími? Ano, můžeme tu otázku položit také obráceně: Proč by se neměli chtít stát dnešní mladí muži kněžími?

Může si dnes nějaký mladý muž říci: V kněžství vidím smysl svého života!? Chci být knězem, chci sloužit lidem třeba ve Vážanech / v Ořechově / v Polešovicích / v Uh. Hradišti / kdekoliv?

A co uděláme pro to, aby se mladí muži chtěli stát kněžími?

 

 

[1] Stav ke dni 6. 5. 2017 (Katalog Arcidiecéze olomoucké ke dni 1. 10. 2016 uvádí 359 kněží; od té doby zemřelo 7 kněží).

[2] GRAUBNER Jan. Křest dětí. 4. s. obálky.

Zobrazeno 4152×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio